Logo

 Weblog

Home | Nieuwsbrief | Archief | Agenda | Links & Boeken  

< Terug naar archief-overzicht

Grotere letters


NOVEMBER 2002

vrijdag 29 november
Trapveld Trofee voor Digitheek Heuvel
De Digitale Trapveld Trofee 2002 gaat naar het project 'Pret met Internet' van de Digitheek Heuvel uit Breda. De trofee is bestemd voor het beste project van de digitale trapvelden in de dertig grote steden in Nederland. 'Pret met Internet' is een samenwerkingsproject van de Digitheek en de Bibliotheek Breda, waarbij ouders en kinderen samen internet ontdekken.
:: Bericht Planet Multimedia.

vrijdag 29 november
Amsterdamse rechtbank beproeft digitale dossier
De Amsterdamse rechtbank begint een proef met het digitale dossier. Dat zou de efficiëntie en de kwaliteit van de rechtspraak kunnen verhogen. Alle voor een rechtszaak relevante stukken worden daarin gescand; rechters, officieren van Justitie, griffier en advocaten beschikken daardoor ter zitting allen over dezelfde stukken. Daarbij kunnen ze binnen het systeem aantekeningen maken en passages in documenten onderstrepen, zonder dat de overige partijen dit te zien krijgen. Het digitaal dossier moet een einde maken aan het 'rijdende dossier', dat daadwerkelijk op een karretje wordt rondgereden en weken onderweg kan zijn.
:: Bericht Automatiseringsgids.

woensdag 27 november
Digitaal geheugen overheid is betrouwbaar
Digitalisering van gegevens van de overheid leidt tot grotere parlementaire en juridische controlemogelijkheden. Dat concludeert de Utrechtse bestuurskundige Albert Meijer in zijn proefschrift ‘De doorzichtige overheid’. Meijer is door zijn eigen conclusies verrast. "Ik zocht naar probleemgevallen, maar die heb ik niet kunnen vinden." Daarmee rekent hij af met aannames dat het ‘digitale geheugen’ van de overheid minder betrouwbaar zou zijn dan een papieren archief. (Bron: Binnenlands Bestuur)
:: Bericht Advies Overheid.nl.

woensdag 27 november
"Nederland zal nooit een ICT-topper worden"
Dat beweert Ebel Kemeling, voormalig minister van het Kabinet Online. In Nederland ontbreken eenvoudigweg de randvoorwaarden - fundamenteel onderzoek en voldoende hooggekwalificeerd personeel - om een dergelijke ambitie waar te kunnen maken. We kunnen ICT beter inzetten om een goed vestigingsklimaat te creëren, aldus Kemeling.
:: Column Binnenlands Bestuur.

dinsdag 26 november
Iedereen krijgt een burger-servicenummer
Iedere Nederlander krijgt één burger-servicenummer, dat gebruikt kan worden bij alle contacten met de overheid. Dat heeft minister Remkes van Binnenlandse Zaken dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij denkt dat in het najaar van 2003 een politieke beslissing genomen kan worden om met het nummer van start te gaan. De bewindsman hoopt zo drie vliegen in een klap te slaan: verbetering van de dienstverlening aan de burger, het bestrijden van fraude met identiteit en verbetering van de privacy.
:: Bericht Nu.nl.

woensdag 20 november
2,5 miljoen euro voor betere dienstverlening aan burgers
Om de kwaliteit van de dienstverlening aan burgers te verbeteren en de arbeidsproductiviteit van de eigen medewerkers te verhogen stelt het Innovatiecentrum Openbaar Bestuur (InAxis) de komende jaren jaarlijks 2,5 miljoen euro beschikbaar. Het innovatiecentrum InAxis heeft onlangs de eerste subsidies toegekend. De gehonoreerde experimenten zijn te vinden op de site van InAxis.
:: Persbericht XPIN.

woensdag 20 november
EPN: Ministerie onderschat ICT
De begroting voor 2003 van het ministerie van Economische Zaken, die deze week in de Tweede Kamer wordt behandeld, heeft te weinig oog voor de maatschappelijke meerwaarde van ICT. Juist in de huidige, economisch wat mindere periode moet het kabinet gebruikmaken van de bijdrage die ICT levert aan het oplossen van maatschappelijke knelpunten. Dat stelt EPN, Platform voor de informatiesamenleving, in een persbericht.
:: Persbericht EPN.

dinsdag 19 november
Resultaten ICT-toets 2002: "Nederland op koers met ICT"
Dat is het beeld dat oprijst uit de ICT-toets 2002 die staatssecretaris Wijn van Economische Zaken aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de toets is de positie van Nederland vergeleken met elf landen uit de mondiale ICT-top. Ten opzichte van 2000 scoort Nederland op een aantal punten beter, bijvoorbeeld op het punt van internettoegang en -gebruik. Maar de toets laat ook een aantal zwaktes zien, zoals elektronisch zakendoen en de elektronische dienstverlening van de overheid aan bedrijven.
:: Persbericht ministerie van EZ :: [pdf] ICT-toets 2002.

dinsdag 19 november
GroenLinks presenteert plan Open Software
Vandaag verschijnt het plan 'Software open u!' waarin GroenLinks de minister van Economische Zaken voorstelt om het voortouw te nemen bij het doorbreken van de machtspositie van softwareleveranciers. Dat kan de overheid bereiken door zelf als 'launching-customer' op te treden, de ontwikkeling van 'open' software te stimuleren en een kenniscentrum op te zetten. Volgens GroenLinks moet de overheid "baas over eigen bits" worden.
:: Persbericht GroenLinks :: Volledige plan in pdf of Word.

dinsdag 19 november
Website Nederland Kiest heropend
Met het oog op de komende verkiezingen, hebben Nova en de NOS besloten hun gezamelijke experiment voort te zetten. In de aanloop naar 15 mei was de site veelbezocht, met name omdat alle verkiezingsprogramma's er te vinden zijn en aan bezoekers de mogelijkheid wordt geboden om de standpunten van de verschillende partijen op thema te vergelijken. Daarnaast bevat de site al het verkiezingsnieuws, achtergrondfinformatie en de verkiezingsbarometer.
:: Website Nederland Kiest.

dinsdag 19 november
Amsterdam opent proeftuin Cyburg
ICT-wethouder Mark van der Horst (VVD) geeft morgen in Amsterdam het officiële startschot voor de internetproeftuin Cyburg. Hij zal daartoe een demonstratiecentrum openen waar de lokale bevolking terecht kan voor informatie over het project. Tijdens het experiment worden ruim vijftig online-toepassingen in de praktijk getest. Het is de bedoeling dat de in Zeeburg opgedane ervaringen in andere stadsdelen, maar ook elders in Nederland, navolging vinden.
:: Bericht Automatiseringsgids.

dinsdag 19 november
Interactieve beleidsvorming op website Den Bosch
De gemeente 's-Hertogenbosch start een pilot met internetgereedschappen voor interactieve beleidsvorming. Vanaf vandaag wordt op de gemeentelijke website www.denbosch.nl het project ‘Herontwikkeling GZG-terrein’ gepresenteerd. Belanghebbenden en belangstellenden kunnen met een druk op een knop aangeven welke van de drie gepresenteerde stedenbouwkundigen de meest aansprekende visie heeft. De reacties worden verwerkt in een voorstel aan de raad, die de uiteindelijke stedenbouwkundige selecteert.
:: Bericht Advies Overheid.nl.

vrijdag 15 november
Publieksprijs Top 10 bekend
Burger@overheid reikt een publieksprijs uit voor de beste overheidssite. In de afgelopen periode hebben duizenden internettende Nederlanders hun favoriete overheidswebsite aangemeld. De top-10 is nu bekend. Het panel van burger@overheid gaat hieruit de winnaar kiezen. (via Advies Overheid.nl)
:: Nominaties burger@overheid.nl.

donderdag 14 november
"Van e-denken naar e-doen"
Op het vijfde Nationale E-Business Congres in Rotterdam lichtte staatssecretaris Wijn al een tipje op van de sluier van de nieuwe ict-agenda die EZ opstelt. Ook maakte hij al enkele belangrijke resultaten bekend van tweede Internationale ict-toets die het kabinet vrijdag naar de Tweede Kamer stuurt. Een greep uit de ideeën: een waarschuwingsdienst voor virussen en fouten in software, een bedrijvenbasisregister van alle Nederlandse ondernemers en een breedband expertisecentrum.
:: Toespraak Joop Wijn :: Verslag congres

donderdag 14 november
Burgers ontevreden over gemeente
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat driekwart van de Nederlanders vindt dat gemeenten verplicht moeten worden om meer duidelijkheid te geven over hun producten en diensten. Ook het grootste deel van de gemeenteraadsleden (meer dan 80%) is ervan overtuigd dat burgers geen ‘waar voor hun geld’ krijgen. De Consumentenbond vindt dat gemeenten transparanter moeten worden, zodat burgers weten wat ze precies mogen verwachten. Daarom heeft de bond, bij de start van de campagne ‘Meten is weten, ook voor gemeenten!’, demissionair minister Remkes verzocht om die transparantie van gemeenten af te dwingen. De VNG heeft inmiddels een reactie gepubliceerd.
:: Persbericht Consumentenbond :: [doc] Samenvatting onderzoek

donderdag 14 november
"Vrij baan voor e-overheidsdienst"
Gemeenten kunnen volgens Deloitte & Touche - ook nu daar nog geen wetgeving voor is - elektronisch ingediende aanvragen van burgers verwerken.Er zijn maar een paar situaties waarin de controle van de identiteit van burgers essentieel is. Dat blijkt uit het rapport Verantwoorde elektronische overheidsdienstverlening dat de minister van Binnenlandse Zaken onlangs naar de Tweede Kamer stuurde.
:: Bericht Automatiseringsgids.

donderdag 7 november
Internettend Nederland wil online stemmen
Het publiekspanel van burger@overheid heeft met 62% de voorkeur uitgesproken de komende verkiezingen al te mogen stemmen via internet. Van de ondervraagden geeft slechts 22% de voorkeur aan het klassieke stemhokje. De overige 16% heeft geen voorkeur. Een ruime meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek (85%) verwacht dat stemmen via internet binnen vijf jaar mogelijk wordt. Burger@overheid ziet hier een belangrijke taak voor het huidige en komende kabinet.
:: Bericht burger@overheid.nl.

donderdag 7 november
Meer gebruik overheidswebdiensten
Volgens een onderzoek van het NIPO maakte in 2002 41 procent van de Nederlanders gebruik van overheidssites. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van 2001. Het hoofddoel (31 procent) is nog steeds het zoeken naar informatie; in acht procent van de gevallen worden betalingen verricht. Met de 41 procent bezoekers staat Nederland op tiende plek op de wereldranglijst, ruim achter Zweden en Noorwegen (57 en 56 procent respectievelijk).
:: Bericht Planet Multimedia :: [pdf] rapport Nipo.

donderdag 7 november
Gemeentebank verwacht veel van internetkassa
Elektronisch betalen via de Internet Kassa zal bij steeds meer gemeenten in snel ingeburgerd raken. Dat is de stellige overtuiging van de Bank Nederlandse Gemeenten. Er wordt al succesvol proefgedraaid met het nieuwe online-betaalsysteem van de BNG in acht ‘pilot’ gemeenten, waaronder Dordrecht , Almere en Delft. Anthony Dorga, productmanager E-business van de BNG, benadrukt dat de veiligheid van het systeem is gegarandeerd: "Alle informatie over rekeningnummers en creditcards is gesleuteld en extra gecodeerd. Er zit ook een hacker-detectiesysteem op, dat regelmatig wordt vernieuwd."
:: Bericht Binnenlands Bestuur.

donderdag 7 november
Kabinet wil in 2004 test met internetstemmen
Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen bij de Europese verkiezingen van 2004 mogelijk met de pc of telefoon stemmen. De demissionaire minister van Binnenlandse Zaken, Johan Remkes, heeft daartoe een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Volgens Tijs Manten, woordvoerder van Binnenlandse Zaken, zitten er de nodige haken en ogen aan het stemmen via internet: "Het is van belang dat je iemands identificatie kunt vaststellen en kunt checken of die persoon stemgerechtigd is." De bedoeling van de experimenten is om de opkomst in positieve zin te beïnvloeden, en te kijken hoe deze manier van stemmen wordt ervaren.
:: Bericht WebWereld.

dinsdag 5 november
Overheidsloket 2000 houdt ermee op
Overheidsloket 2000 sluit op 31 december de deuren. OL2000, dat sinds 1996 de taak heeft de elektronische dienstverlening van gemeenten te stimuleren, maakte zijn ambities niet waar. Herman Willemse, programmamanager van OL2000, geeft dit toe. "Al vind ik niet dat je dat OL2000 kunt verwijten. Voor een goede elektronische dienstverlening zijn veel organisatorische aanpassingen nodig. Dat blijkt lastig, de veranderingscapaciteit van gemeenten is minder groot dan wij dachten." Het enige echt geslaagde project is de VIND-catalogus, een databank met producten voor gemeentelijke dienstverlening, die door veertig procent van de gemeenten wordt gebruikt.
:: Bericht Binnenlands Bestuur.

vrijdag 1 november
Amsterdam geeft broncode cms-systeem vrij
Internetbureau Framfab ontwikkelde Web-in-a-Box in opdracht van de gemeente Amsterdam. Het is een content management systeem (cms) om alle stadsdelen en gemeentelijke diensten makkelijk en snel een website te laten maken en onderhouden. "Door de broncode van Web-in-a-Box beschikbaar te stellen, kunnen nu ook andere organisaties dit content management systeem gebruiken om hun digitale dienstverlening te verbeteren", zo verklaart de Amsterdamse ict-wethouder Mark van der Horst.
:: Bericht WebWereld.


< Terug naar archief-overzicht

 

Voor reacties: bely@amersfoort.nl (Jeanôt van Belkom)